İzleyiciler

YOUTUBE KANALIMDA!

12 Aralık 2012

''HAMİLELİK DÖNEMİ''

HAMİLELİK DÖNEMLERİ
Hamilelik dönemleri genel olarak üçer aylık dönemler ile üç bölümde ele alınıyor. Her üçer aylık dönemde anne adayında hamileliğe bağlantılı olarak bir takım değişiklikler ve dikkat edilmesi gereken konular olur.

Birinci Trimester (1. – 13. Haftalar)
Bu dönemde bebeğin organ gelişimi olur ve tamamlanır. Aynı zamanda da anne adayı hamileliğe alışma süreci geçirir.
7. haftada bebeğin ilk kalp atışları duyulabilir. Aynı zamanda parmakları tomurcuklanmıştır. 13. haftaya kadar organları da oluşmaya ve gelişmeye devam eder. Boyu hızla uzar ve ilk üç ayın sonunda artık bebek yavaş yavaş kendini belli etmeye başlar. Bebeğin hareketleri de 7. – 8. haftalarda oluşmaya başlar fakat henüz anne adayı tarafından hissedilebilecek düzeyde değildir. Ancak ultrasonda görülebilir.

Anne adayında ise mide bulantıları, sık idrara çıkma, karın ağrıları gibi belirtiler başlar. Bunlar bebeğin içerideki gelişimine bağlı olarak doğal olan gelişmelerdir. Anne için biraz zor geçebilecek bir dönem olabilir. Ama kolay değil tabii ki, bir insanın içinde bir insan daha oluşuyor ve bu da anne adayının tüm vücut fonksiyonlarını ve hormonları değişiyor. Dolayısıyla anne adayı için biraz sıkıntılı bir dönem.

Bu dönemde ikili ve üçlü taramalar yaptırılabilir. Hatta yaptırılmasında büyük fayda var çünkü bebeğin genetik gelişiminde herhangi bir risk olup olmadığını öğrenmek için en iyi yöntem. Risk durumuna göre ileride başka yöntemlere de başvurulabilir risk durumunu netleştirmek için.

İkinci Trimester (14. – 26. Haftalar)
Hamileliğin en rahat ve eğlenceli bölümüdür. Artık bebek neredeyse tam bir insan görünümüne kavuşmuştur. Gelişimi ise hızla devam etmektedir. Anne adayında görülen hamilelik sıkıntıları hızla biter ve daha rahat bir hamilelik dönemi başlar. Anne adayının vücudu da karnındaki bebeğe uyum sağlamıştır artık. Fakat bunların yanı sıra anne adayı bu dönemde kilo almaya başlayabilir. En çok dikkat edilmesi gereken konu fazla kilo almamaya çalışmak olmalıdır.
18. haftaya gelindiğinde eğer gerek görülüyorsa amniyosentez yaptırılabilir. Eğer ikili ve/veya üçlü tarama sonuçlarında herhangi bir risk görülüyorsa ya da bunların hiç birine bakmayıp sadece yaşa bağlı olarak bir risk görülüyorsa amniyosentez yaptırılarak genetik olarak kesin bilgiler edinilebilir.

20. haftada ise istenirse detaylı ultrasona girilerek bebeğin gelişimi daha detaylı olarak izlenebilir. Gözündeki katarakttan kan dolaşım sistemine kadar her şey kontrol edilerek herhangi bir sorun olup olmadığı öğrenilebilir.
Bu dönemde anne adayında şaşkınlıklar ve komik durumlar da olur. Söylenenleri yanlış anlama, yanlış ifadeler kullanma, dalgınlık gibi durumlar oluşur ve açıkçası bu durumlar aynı zamanda baba adayı için gerçekten eğlenceli zamanlar olabilir.
Bu dönemde bebeğin hareketleri daha da artar ve artık dışarıdan da hissedilebilecek hale gelir. Dışarıdan gelen seslere tepki vermeye başlar ve artık baba adayı da bebeği hissetmeye başlayarak daha keyifli bir dönem geçirir.

Üçüncü Trimester (27. – 40. Haftalar)
Artık hamileliğin son dönemidir ve doğuma yaklaşılmaktadır. Hem anne hem bebek doğuma yavaş yavaş hazırlanmalıdır. Bu dönem içinde olabilecek erken bir doğumda bile bebek yaşayabilecek duruma gelmiştir. Bebeğin gelişimi tamamlanmıştır ancak doğuma kadar ne kadar gelişirse o kadar iyi olacaktır. Herhangi zorunlu bir sebep olmadıkça doğum zamanının sonuna kadar beklenmelidir.

Anne için biraz sıkıntılı zamanlar olabilir. Alınan kilolardan ve bebeğin içeride büyümesinden dolayı hareketler yavaşlar, uykusuzluk, bel ağrıları başlar. Bebeğin hareketleri daha da arttığı için anne için devamlı bir uyarılma olur. Annenin göğsünde süt birikmeye de başlar doğuma hazır olmak için.

Bebek her gün ortalama 20 – 30 gram alır ve hızla büyür. Tam bir insan şeklini almıştır artık ve doğuma hazırdır.
Bu dönemde anne adayında cinsel isteksizlik başlar fakat cinsel ilişkiye girmede herhangi bir sakınca yoktur. Ama gene de sıkıntılardan dolayı ve artık bebeğin iyice aşağı inmesinden dolayı cinsel isteksizlik olması normaldir.
Anne adayı doktor kontrolüne biraz daha sık giderek gelişimi daha yakından takip etmelidir. Ne olur ne olmaz! Herhangi bir sorun olma durumunda acil bir doğum olabilir. Bu yüzden kontrolleri ihmal etmemek gerekir.

2 yorum:

Bak Bu Harika dedi ki...

Tam bana lazıım bir bilgilendirme olmuş. Teşekkürler

ÖZLEM ÖZBEK KARACA dedi ki...

Çok sevindim,ne güzel olmuş ozaman,bende çok teşekkür ederim yorumunuz için,hamilesin sanırım,allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah,sevgilerimle...

Bumerang - Yazarkafe

HOME OFİS İŞ İMKANI

Bu Blogda Ara